Jdi na obsah Jdi na menu
 

Příručka jezdectví

9. 5. 2014

Krmení

Tráva,coby přirozená koňská strava, nestačí.Kůň potřebuje vyváženost mezi jadrným a objemovými krmivy. Jadrná krmiva (oves,kukuřice) nebo jejich směsy obsahují energii a proteiny pro tvorbu svalů.Objemová krmiva (otruby, seno) dodávají vláknionu pro správné udržování zažívacího systému. Jako doplně lze přdat jablka nabo mrkve. Nikdy nedávejte koním měkké pečivo, protože se jim tím zalepí žálůdek a hrozí jim kolika.Takže jim dávejte jen úplně tvrdé peřivo.

       Jedovaté rostliny

Na loukách na kterých se pasou koně by neměla být ani jedna tato rostlina: kapradí, rulík a tis. Mimořádně nebezpečná rostlina je starček(žlutá květina připomínající sedmikrásku).

 Tis

Čištění

Koně se čistí před i po ježdění a nejen pro to, aby byli čistí a pěkní, ale i pro to, aby se jim prokrvila pokožka. Výhodou čištění je, že se dájí zjisti zraní a stav koně.

Nejprve se koně čistí  hřbílkem-gumovým nebo plastovým. To odstraní všechno bláto a roslepí slepené chlupy. Nezapomeťe čistit i pod hřívou(!).

Další na řadě je tvrdý kartáč, kterým se čistí nohy.                                                                            Když už jsou nohy koníka čísté začněte čisdtit kopyta.Kopyta čistěte velmi důkladně. Nejprve ho

vyčistěte kolem střelky, která vypadá jako písmeno V. A potom čistěte kraje kopyta. Někdy může být střelka měkká a to hlavně v zimě. Pokud si nevíte rady zavolejte majitele stáje.

Tak teď pořárně rozčesejte hřívu kartáčem na hřívu nebo tvrdým kartáčem. Pokud chcete, tak upleťte copánky nebo jinak upravte.

Pokud máte na čištění jen kolem dvaceti minut, tak si pospěšte. Hlavně vyčistěte místo kde je uzdečka, za ušima pořádne(!!!), potom kohoutek a místo kde je sedlo a břicho, tak kde je podbřišák.Jestli máte hotovo a zbylo ještě trochu času, tak pokračujte čitěním noh a rozčesáním hřívy.

Jízdárenská práce

Jízdárenská práce se dá dělat ve všech chodech.Tady je několik základních cviků:

Velký kruh se dělá přes celou půlku jízdárny, maký kruh se dělá kdekoliv na jízdárně včetně rohů.

Diagonálou se mění směr (jen v klusu a kroku). Jede se úhlopříčně.

Pře s půl jízdárny a změnit směr. Na středu nezepomeňte přesednout:).Směr se nemusí měnit.

Přes střed změnit směr. Přesedněte! Nemusí se měnit směr.

Vlnavka o jednom oblouku. Nezepomeňte přesedat (druhý a třetí kůň na obrázku).

 

 


Skoky

Na tohle tém nejde moc napsat:(. Před skákáním si zkreťte třmeny o jednu až dvě dírky. Nacválejte a skočte.Je několi typů překážek:

Jednoduché překážky: Skáče se přes ně jedním skokem.                                                                              Kombinované překážky: Skládají se ze dvou,tří a více částí = např.: trojskok se skládá ze tří skoků, které tvoří jednu překážku.Kombinace jsou označené jako jedno číslo,jednotlivé skoky se značí písmeny (ABC),jestliže kůň neskočí skok C musí absolvovat celou kombinaci znovu.                                                                                                                                                                     Výšková překážka:Překonává se jedním skokem.Bývá větší problém určit dobrou vzdálenost odskoku.                                                                                                                                                               Šířková překážka:Je stavěna jak jinak než dovýšky,Přes tyhle překážky musí kůň přeskočit určitou vzdálenost.

_________________________________________________________________

Kolmák a křížek: překážka stavěná pouze do výšky.Mezi stojany se zavěsí několik bariér nad sebe.

   

Zeď:Je složená z beden.Zvládnout tuto výškovou překážku je těžké ,neboť kůň nevidí místo doskoku.

Oxer:Překonává se jedním skokem.Vrchní bariéry jsou ve stejné výšce.                                     Je-li přední bariéra výše než přední je to tzv. dvojbradlí.

Triple-bar (trojbradlí): šířkovýšková překážka,která tvoří tři šikmo stoupající bariéry.Zdolává se jedním skokem.

Vodní příkop: Většinou je široký 2-4 m a hluboký 10-15 cm.Šířková překážka,                        Doskok musí být vyznačen bílou páskou,aby rozhodčí mohl posoudit případnou                  chybu koně.


 

Vyjížďky a plavení

Na vyjížďku ani na plavení nikdy nejezděte sami!!!!!!!!!!!!!!!

Plavení

Najděte si vhodné místo k plavení. Na místě sundejte koníkovi sedlo a rozepnětě podhrdelník. Nejezděte do moc hluboké vody(!).Počítejte s tím, že když váš mokrý kůň vyleze z vody polezou po něm mouch, komáří a ovádi, Samozřejmě i na vás:).

Vyjížďka

Noste sebou vždy lékárničku, jak pro lidi, tak i pro koně a hlavně nikdy nejezděte sam!Jsou vhodné pro začátečníky. Naučí se koně ovládat v kroku. Vyjížďky s možností si zaklusat nebo zacválat jsou pro pokročilejší. Nezapomeňte na to, že dva koně ve cvalu nebo klusu mají tendenci k závodění, takže si je hlídejte. Pro nejzkušenšjší jezdce je možnost si zatriskat.